MÅL OG MILJØ

Grundlag og mål for Væksthuset

Pædagogisk grundlag

Væksthusets overordnede opgave er at yde socialpædagogisk støtte til voksne, der på grund af nedsat psykisk funktionsevne kræver en særlig indsats.

Det er væsentligt for os, at der arbejdes hen imod en helhedsorienteret indsats, så den personlige og sociale udvikling hos beboerne understøttes både ift. fritid og job. 

Den grundlæggende tanke for vores kerneydelse er at skabe et godt hjem for beboerne. 
”Væksthuset/Mistbænken, et godt sted at bo.” er ordene bag vores overordnede vision.
Hverdagen for beboerne skal give muligheden for, at de kan leve et selvstændigt liv i deres hjem med følelsen af: ”Det er mit hjem, sådan skal der se ud, sådan gør jeg her, dette giver mig ro og gør mig tryg”.
Den anden del af idegrundlaget er fællesskabstanken, hvor beboerne er en integreret del af "familien" i huset. Væsentlige elementer af fællesskabstanken er f.eks. fælles måltider, aktiviteter, opgaver, arrangementer og en åbenhed for, at beboerne kan være fælles med de andre og gæster, når de har lyst. Der arbejdes miljøterapeutisk og narrativt, med en bevidsthed om, at alle kan noget, men alle kan ikke alt.
Det er essentielt, at husenes fællesarealer indbyder til samvær, og at beboerne også betragter disse rammer som en del af deres hjem.
Det er velovervejet, at Mistbænken og Væksthuset er huse med en indretning og omgivelser, der ligner det, de fleste af vores beboere kommer fra. Det betyder i praksis, at huset fungerer som et hjem, at der ikke er rengøringspersonale, pedel eller havemand, men at disse opgaver varetages af personalet i samarbejde med beboerne.

Indsatsplaner

Udviklingen af beboernes ønsker i forbindelse med mål og livet generelt debatteres med de visiterende kommuners sagsbehandlere en gang om året. På mødet deltager beboeren og dennes pårørende, i det omfang beboeren ønsker dette, foruden sagsbehandler og kontaktperson. Beboeren og personalet samarbejder omkring de opstillede mål og delmål i hverdagen i det omfang beboeren ønsker det, frem mod næste statusmøde.

Målgruppe

Vores botilbud ser vi som et alternativ til store institutioner, for mennesker med særlige behov, der profiterer af og har behov for rammer, hvor det er begrænset hvor mange andre man skal forholde sig til i hjemmet. Vores målgruppe er psykisk udviklingshæmmede, som på ingen måde vil kunne klare hverdagens udfordringer, hvis de boede alene og med mindre støtte. 
For mange mennesker med nedsatte funktionsevner er de sociale spilleregler svære at aflæse, ligesom de på grund af udviklingsmæssige eller neuropsykologiske skader kan agerer anderledes, end det i forhold til normen forventes. Dette giver selvsagt også udfordringer i forhold til at etablere og fastholde sociale relationer i hverdagen. Netop denne udfordring kan medføre, at beboerne kan blive ensomme, hvis ikke botilbuddet tager medansvar herfor. En af de udfordringer vi forholder os aktivt til, er, om beboerne kan klare ADL-opgaver mm. og deres fysiske formåen. Vores erfaringer viser dog, at de store udfordringer for beboerne nærmere bliver ensomhed og inaktivitet. 
 
Vi ser det sociale område som mindst ligeså vigtigt for beboerne i hverdagen og arbejder derfor også aktivt på at etablere og fastholde relationer både i og uden for hjemmet. Vi tager hermed et ansvar i samarbejde med beboerne. En opgave som varetages ved, at beboerne kan overskue hverdagen i en ramme, der passer til deres forskellige handicap. Hertil ser vi en samværsform med anerkendelse, opmærksomhed, tryghed og omsorg som væsentligt for, at beboerne kan udvikle sig. 
Personalet arbejder ud fra narrative og miljøterapeutiske principper. Det er beboernes egne fortællinger eller narrativer, og den indflydelse disse har på beboernes liv, der er af betydning for hvordan beboerne trives. Vi ser det som personalets opgave at samarbejde med beboeren om at opdage alternative historier, for derved at støtte beboerne i en mere nuanceret syn på verden og dem selv som mennesker.
Personalet arbejder i hverdagen og på personalemøder med at facilitere hinanden, når beboernes eventuelle problematikker drøftes. Vi oplever at dette er med til at sikre et nuanceret blik på beboernes evt udfordringer, samtidig med at det højner det arbejde der bliver udført, når personalet på passende vis forstyrrer hinanden og udfordrer de fremstillinger der føres.    
Vi inddrager hjælp udefra, da vi ikke altid kan løse opgaven med den kvalitet, som vi ønsker i det daglige arbejde. Det kan være bestilling af VISO-rapporter, bestilling af seksualvejleder, massage, fysioterapeut, supervisioner, ekspertrådgivning osv.

Pårørende

Vi vægter et tæt samarbejde med pårørende. De pårørende kan have en væsentlig viden, og vi rådfører os derfor gerne med pårørende ang. tidligere erfaringer, i det omfang, beboerne giver samtykke til det. Vi ser et godt pårørendesamarbejde som essentielt for beboerne følelse af sammenhæng og tryghed.   
Pårørende informeres via nyhedsbreve hen over året. De pårørende har mulighed for at deltage i vores faste arrangementer som  sommerfest, de rare OL, julehygge og andre fælles møder for pårørende. Vi oplever en stor opbakning fra pårørende til beboerne.
Share by: